A duhet të vazhdoni të njëjtën terapi për sëmundjet e zemrës në kohën e COVID-19?

EMA thotë vazhdoni të përdorni ilaçet angiotenzinës gjatë pandemisë COVID-19

 

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) ka lëshuar një deklaratë duke këshilluar që pacientët të vazhdojnë trajtimin me frenuesit e enzimës konvertuese të angiotenzinës (ACE) dhe bllokuesit e receptorëve të angiotenzinës II (ARBs), megjithë raportet e qarkulluara gjerësisht se agjentët mund të përkeqësojnë sëmundjen e koronavirusit.

 

“Është e rëndësishme që pacientët të mos ndërpresin trajtimin e tyre me frenuesit ACE ose ARB dhe nuk ka nevojë të kaloni në ilaçe të tjera,” tha agjencia sot. “Aktualisht nuk ka asnjë dëshmi nga studimet klinike ose epidemiologjike që përcaktojnë një lidhje midis frenuesve ACE ose ARB dhe përkeqësimit të COVID-19.”

 

Udhëzimi i ri është në përputhje me atë të lëshuar së fundmi nga Shoqëria Evropiane e Kardiologjisë dhe tre shoqëri Amerikane të Kardiologjisë. Ilaçet zakonisht përdoren nga pacientë me hipertension, dështim të zemrës dhe sëmundje të veshkave.

 

Për shkak se koronavirusi infekton qelizat njerëzore duke u lidhur me receptorët ACE2 dhe për shkak se këto ilaçe mund të rritin ACE2, është sugjeruar që ato mund të rrisin aktivitetin e virusit. Megjithatë, bashkëveprimet e virusit me sistemin renin-angiotensin-aldosterone në trup janë komplekse dhe nuk kuptohen plotësisht, vëren agjencia.

“Spekulimet që ACE-frenuesit ose trajtimi ARB mund të bëjnë infeksione më keq në kontekstin e COVID-19 nuk mbështeten nga provat klinike,” përsëriti EMA. Edhe pse nuk është vërejtur në deklaratë, raporte të tjera kanë sugjeruar që frenuesit ACE dhe ARB mund të zvogëlojnë rrezikun ose ashpërsinë e pneumonisë virale në pacientët me infeksion COVID-19, ose në të vërtetë mund të kenë potencial si trajtime.

EMA është duke bashkëpunuar me palët e interesuara për të gjeneruar dëshmi të mëtejshme në studime epidemiologjike mbi efektet e frenuesve të ACE dhe ARB në njerëzit me COVID-19.

Në raportet që pyesin nëse ilaçet anti-inflamatore josteroide (NSAID), të tilla si ibuprofen, gjithashtu mund të përkeqësojnë COVID-19, agjencia gjithashtu lëshoi ​​kohët e fundit udhëzime për përdorimin e NSAIDs gjatë pandemisë. EMA theksoi nevojën për studime të ardhshme epidemiologjike dhe tha, “Për momentin nuk ka prova shkencore që krijojnë një lidhje midis ibuprofen dhe përkeqësimit të COVID-19”.