lentet e kontaktit

A e rrisin lentet e kontaktit rrezikun për COVID-19?

A e rrisin lentet e kontaktit rrezikun për COVID-19?

Akademia Amerikane e Oftalmologjisë rekomandon që ato që mbajnë lente të kontaktit të përdorin syzet gjatë kësaj periudhe.  Lentet e kontaktit mund të shkaktojnë acarim dhe kruajtje. Ose, nëse diçka ju bie në sy, mund të shkaktojë siklet shtesë.

Cila është gjëja e parë që bëjmë? Fërkoni sytë! Gjatë kësaj kohe është thënë se sa kritike është të prekni fytyrën tuaj, përfshirë gojën, hundën dhe sytë. Nëse duart tuaja janë të ndotura me virus dhe ju fërkoni syrin, ju mund të infektoni veten.

Sytë tuaj janë të lidhur me hundën tuaj, kështu që virusi mund të bëjë rrugën e tij në traktin e frymëmarrjes, ku ai mund të lulëzojë. Kështu që, nëse ndjen nevojën për të fshirë syrin, përdorni një pecete në vend të gishtit.

Sytë e thatë gjithashtu mund të shkaktojnë kruarje. Përdorni disa pika hidratuese për t’i mbajtur ato të njomë. Sigurohuni që të lani duart para se të vendosni pika në sy.

Nuk është e zakonshme, por COVID-19 mund të shkaktojë një infeksion të syrit të quajtur konjuktivit, i njohur më shpesh si syri rozë. Simptomat janë të ngjashme me shkaqet e tjera virale të syve rozë, të kuqe, kruarje dhe ndoshta lotim.lentet e kontaktit

Nëse keni sy me ngjyrë rozë gjithashtu ethe dhe kollë, izoloni veten për t’u siguruar që nuk e përhapni atë dhe telefononi mjekun tuaj për të parë nëse duhet të bëni një test për koronavirusin.Syzet gjithashtu ofrojnë një shtresë tjetër mbrojtjeje.

Ato mund të ndihmojnë në mbrojtjen e syve nga pikat e frymëmarrjes që dikush mund të teshtitet ose kollitet dhe që është i infektuar me COVID-19. Gjithashtu, syzet na bëjnë më të vetëdijshëm kur jemi në tundim t’i prekim sytë.

Nëse lentet e kontaktit bëjnë që sytë tuaj të kruhet ose irritohen, duhet të merrni parasysh të përdorni syzet në vend të lenteve gjatë javëve të ardhshme. Nëse vendosni të mbani lentet tuaja, sigurohuni që të lani duart tuaja përpara se t’i vendosni ose t’i hiqni. Kjo është tani më e rëndësishme se kurrë.