A mund t’ju mbrojnë ushtrimet e frymëmarrjes nga simptomat e COVID-19?

A mund t’ju mbrojnë ushtrimet e thella të frymëmarrjes nga simptomat më të këqija të COVID-19?

 

Gjatë dy javëve të fundit, ne kemi dëgjuar gjithnjë e më shumë histori nga njerëz që kanë mbijetuar COVID-19. Disa prej tyre, si JK Rowling, ChrisCuomo, dhe të tjerë, po pretendojnë se ushtrimet në mushkëri ndihmuan në lehtësimin e sikletit të tyre dhe i mbanin simptomat e tyre të mos përparonin.

Por a ka ndonjë provë pas këtyre pretendimeve?

Përgjigja e shkurtër është jo. Disa nga këto rekomandime në internet janë të rrënjosura në ushtrime të mushkërive që ne e dimë se ndihmojnë në kushtet e mushkërive si sëmundje kronike obstruktivepulmonare.

Të tjerët vijnë nga studime në spital me njerëz me pneumoni ose në ventilatorë. Por, ndërsa disa nga këto teknika janë vërtetuar se ndihmojnë me kushte të tjera të lidhura me mushkëritë, ne nuk e dimë se çfarë vlen për simptomat e COVID-19. Ka disa teknika që janë të mira për mushkëritë tuaja në përgjithësi. Dhe duke përmirësuar shëndetin e mushkërive, ju mund të bëni disa ushtrime për të luftuar një infeksion ose një sëmundje, përfshirë COVID-19.

Qëllimi është që të zgjeroni mushkëritë tuaja në kapacitet të plotë dhe t’ju lejojë të largoni qelizat e vdekura dhe mukozën, ndërsa nxirrni frymë.

Frymëmarrje barku. Uluni me njërën dorë në gjoks dhe tjetrën në bark. Merrni frymë thellë përmes hundës dhe ndjejeni barkun tuaj të lëvizë, jo në gjoksin tuaj. Pastaj ngadalë merrni frymë përmes buzëve të ndjekura sikur po fishkëlleni. Ndjeni që barku të zhvendoset prapa. Përsëriteni këtë disa herë ngadalë, merrni kohën tuaj dhe qëndroni të qetë. Kjo ka edhe bonusin e shtuar për të lehtësuar stresin sepse është relaksues.

Ushtrimi. Ushtrimet e njëjta që ndihmojnë me shëndetin e zemrës mund të ndihmojnë mushkëritë tuaja. Aktivitetet aerobike si ecja mund të rrisin shkallën e frymëmarrjes, të inkurajojnë frymëmarrje të thella dhe të pastrojnë mushkëritë. Ushtrimet e trajnimit të forcës mund të forcojnë thelbin tuaj dhe të përmirësojnë sjelljen tuaj për të ndihmuar muskujt tuaj të frymëmarrjes. Sigurisht, mos e shtyni veten nëse nuk ndiheni mirë.

Ndaloni pirjen e duhanit, tani më shumë se kurrë është kritike për përmirësimin e shëndetit të mushkërive. Njerëzit që pinë duhan kanë më shumë të ngjarë të vuajnë nga komplikime serioze të COVID-19 në krahasim me jo-pirësit. Këto këshilla janë të ngjashme për shëndetin e zemrës, gjithashtu janë hapa veprimi për mushkëri të shëndetshme që mund të ndërmerrni në shtëpi. Ato janë menduar si një shtesë për zakonet e tjera të shëndetshme të jetesës që keni.