Çfarë i bën mirë shëndetit mendor?

Aktiviteti fizik mund të promovojë shëndet të mirë të zemrës dhe mushkërive, dhe të forcojë pothuajse çdo aspekt të trupit, mbajtja e nyjeve që punojnë për më gjatë, forcimi i eshtrave dhe zvogëlimi i rrezikut nga gjendja serioze shëndetësore si sëmundjet e zemrës dhe goditjet.

 

Aktiviteti fizik mund të ketë një efekt pozitiv në shëndetin mendor, gjithashtu, duke rritur gjendjen shpirtërore dhe mendimet pozitive. Megjithatë, shumë njerëz nuk kanë dëgjuar për gamën e plotë të përfitimeve për trurin.

 

Si ndikon aktiviteti fizik në tru?

Efektet në tru janë të thella, duke përfituar shëndet dhe rritje të përqëndrimit. Për shembull, ndërsa ekspertët zakonisht besonin në të kaluarën se oksigjeni ngop vazhdimisht gjakun, hulumtimet e reja zbulojnë se niveli i oksigjenit në gjak mund të rritet dhe të bjerë ndjeshëm në bazë të faktorëve të jashtëm, përfshirë ushtrimin fizik.

Gjatë stërvitjes, pasi zemra dhe mushkëritë punojnë jashtë orarit, trupi drejton më shumë oksigjen dhe gjak në tru, duke çuar në oksigjenim të ngritur, duke përmirësuar rrjedhën e gjakut në tru dhe angiogjenezën e trurit, rritjen e enëve të gjakut.

Hulumtimet tregojnë se nivele më të larta të gjakut dhe oksigjenit në tru çojnë në njohje të përmirësuar dhe funksionim më të mirë të korteksit prefrontal, rajonit të trurit përgjegjës për vendimmarrje dhe arsyetim.

Pavarësisht se është një formë e stresit fizik, ushtrimi mund të ndihmojë relaksimin. Zvogëlon nivelet e hormoneve të stresit në trup, si adrenalina dhe kortizoli. Inkurajon gjithashtu lëshimin e endorfinave, të cilat janë kimikate që trupi prodhon për të zvogëluar dhimbjen dhe për të përmirësuar gjendjen shpirtërore.

Hulumtimet kanë demonstruar se aktiviteti fizik mund t’i ndihmojë njerëzit të kapërcejnë ose të përballen më mirë me problemet e shëndetit mendor si depresioni, ankthi dhe pagjumësia. Rritet shëndeti mendor dhe përmirësohet gjendja emocionale, rritet përqendrimi dhe produktiviteti. Ushtrimi fizik bën që trupi të riorganizojë ose të rrisë prodhimin e neurotrofinave. Këto proteina janë përgjegjëse për zhvillimin dhe mbijetesën e neuroneve, qelizat themelore që përbëjnë trurin.

Nivelet e rritura të neurotrofinave në trup mund të çojnë në zhvillimin e neuroneve të reja, si dhe lidhje midis pjesëve të ndryshme të trurit. Prandaj ekspertët besojnë se ushtrimi mund të përmirësojë njohjen dhe ta mbajë mendjen të mprehtë.

Ekspertët gjithashtu mendojnë se këto lidhje dhe neuronet e reja mund të jenë arsyeja pse aktiviteti fizik mund të parandalojë ose ngadalësojë përparimin e sëmundjeve shkaktuese të demencias, si Alzheimer i cili, për momentin, nuk ka kurë të njohur.

Më e mira nga të gjitha, hulumtimet tregojnë se nuk duhet shumë stërvitje për të fituar shumicën e këtyre përfitimeve. Pas rekomandimit standard të ushtrimeve prej 150 minutash në javë të një aktiviteti të moderuar aerobik ose 30 minuta pesë herë në javë është e mjaftueshme për të përfituar shumicën e këtyre që thamë më lartë.

Një shëtitje e rregullt apo disa xhiro në pishinë mund të jenë gjithçka që duhet për të rritur funksionin e trurit dhe për të korrur shpërblimet. Si mund të përmirësohet ushtrimi i shëndetit të trurit? Në të njëjtën mënyrë që aktiviteti fizik mban trupin të shëndetshëm, ai gjithashtu mund të forcojë funksionimin e trurit.

Hulumtimi mbi efektet e stërvitjes dhe kujtesës zbulon disa rezultate të ndryshme në funksionimin e këtij organi jetik. Për shembull, niveli i rritur i oksigjenit në tru që stimulon stërvitjen mund të përmirësojë funksionin njohës dhe të përmirësojë aftësinë për të marrë vendime dhe të mendojë në mënyrë racionale.

 

 

Burimet:     Bergland, C. (2019, 5 dhjetor). Christopher B. Mënyra për të rritur oksigjenimin e trurit? Lokacioni mund të jetë i rëndësishëm. Marrë nga https://www.p Psychologytoday.com/us/blog/the-athletes-way/201912/want-increase-brain-oxygenation-locomotion-may-be-key    Mandolesi, L et al. (2018). Efektet e ushtrimit fizik në funksionimin konjitiv dhe mirëqenien: Përfitimet biologjike dhe psikologjike. Kufijtë në psikologji, 9 (509). Marrë nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5934999/    Ushtrimi për t’u qetësuar. (2018, 13 korrik). Marrë nga https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/exercising-to-relax    Aben, J. (2018, 9 Mars). Si të rritet produktiviteti përmes ushtrimit. Marrë nga https://excellenceinfitness.com/blog/how-to-increase-productivity-through-exercise/    Sleiman, S. F et al. (2016). Ushtrimi promovon shprehjen e faktorit neurotrofik të rrjedhës së trurit (BDNF) përmes veprimit të trupit β-hidroksibutirat të ketonit. Elife. Marrë nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915811/    Graff-Radford, J. (2019, 20 Prill). Sëmundja e Alzheimerit: A mundet ushtrimi të parandalojë humbjen e kujtesës? Marrë nga https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/expert-answers/alzheimers-disease/faq-20057881    Charvat, M. (2019, 7 janar). Pse ushtrimi është i mirë për trurin tuaj. Marrë nga https://www.p Psychologytoday.com/us/blog/the-fifth-vital-sign/201901/why-exercise-is-good-your-brain