COVID-19: Pacientët me probleme të shëndetit mendor mund të jenë ndër më të goditurit

COVID-19: Pacientët me probleme të shëndetit mendor mund të jenë ndër më të goditurit

 

Pandemia e COVID-19 paraqet një krizë të shpejtë për pacientët me sëmundje të rëndë mendore dhe sistemet e kujdesit shëndetësor që u shërbejnë atyre, shprehen ekspertët.Sidoqoftë, Benjamin Druss, MD, MPH, nga Shkolla Rollins e Shëndetit Publik të Universitetit Emory, në Atlanta, Xhorxhia, thotë se ka strategji që mund të ndihmojnë në minimizimin e rrezikut të ekspozimit dhe transmetimit të virusit në pacientët me probleme të shëndetit mendor.

Në një këndvështrim të publikuar në internet 3 Prill në JAMA Psychiatry, Druss, profesor në shëndetin mendor, vëren se “katastrofat prekin në mënyrë disproporcionale popullatën e varfër dhe të prekshme, dhe pacientët me sëmundje të rëndë mendore mund të jenë ndër më të goditurit.”

Në një intervistë për Medscape Medical News, Druss tha se pacientët me LSI kanë “një gamë të tërë të cenueshmërisë” që i vë ata në rrezik më të lartë për COVID-19. Këto përfshijnë shkallë të lartë të pirjes së duhanit, sëmundje kardiovaskulare dhe mushkërie, varfëri dhe të pastrehë.

Në fakt, vlerësimet tregojnë se 25% e popullsisë amerikane janë të pastrehë dhe kanë një sëmundje të rëndë mendore, tha Druss.”Ju duhet të keni kujdes në këto qarqe mbivendosëse të popullatave të prekshme: ata me aftësi të kufizuara në përgjithësi dhe njerëzit me sëmundje të rëndë mendore në veçanti; njerëzit që janë të varfër; dhe njerëzit që kanë rrjete të kufizuara sociale,” tha ai.

Komunikim i përshtatshëm Vital Është e rëndësishme që për pacientët me probleme të shëndetit mendor të keni informacione të azhurnuara në lidhje me zbutjen e rrezikut dhe të dini kur të kërkoni trajtim mjekësor për COVID-19, që t’i ndihmoni nëse i keni të afërt.