koronavirusi

Ilaçi provë ofron shpresë për të bllokuar infeksionin e hershëm të koronavirusit të ri.

Ilaçi provë ofron shpresë për të bllokuar infeksionin e hershëm të koronavirusit të ri.

 

Një ekip ndërkombëtar i udhëhequr nga studiuesi i Universitetit të British Columbia, DrJosef Penninger ka gjetur një ilaç që është në prova klinike që bllokon në mënyrë efektive derën e qelizave që përdor SARS-CoV-2 për ta infektuar.

Gjetjet, të botuara sot në Cell, premtojnë si një trajtim të aftë për të ndaluar infeksionin e hershëm të koronavirusit të ri.

Studimi siguron njohuri të reja mbi aspektet kryesore të SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19, dhe bashkëveprimet e tij në një nivel qelizor, si dhe se si virusi mund të infektojë enët e gjakut dhe veshkat.

 

“Ne kemi shpresë se rezultatet tona kanë implikime në zhvillimin e një ilaçi të ri për trajtimin e kësaj pandemie të paparë”, thotë Penninger, profesor në fakultetin e mjekësisë në UBC, drejtor i Institutit të Shkencave të Jetës dhe Kryetari i Kërkimit në Kanada 150 në Gjenetikë Funksionale në UBC.

“Kjo punë buron nga një bashkëpunim i mahnitshëm midis studiuesve dhe kompanive akademike, duke përfshirë grupin gastrointestinal të Dr Ryan Conder në STEMCELL Technologies në Vancouver, Nuria Montserrat në Spanjë, Dr. HaiboZhang dhe Art Slutsky nga Toronto dhe veçanërisht ekipi infektiv i biologjisë Ali Mirazimi në Suedi, të cilët kanë punuar pa u lodhur ditë e natë, me javë të tëra për të kuptuar më mirë patologjinë e kësaj sëmundje dhe për të ofruar mundësi përparimi terapeutik ”.

 

ACE2 – një proteinë në sipërfaqen e membranës qelizore, tani është në fazën qendrore në këtë shpërthim si receptori kryesor për glikoproteinën e pikut të SARS-CoV-2. Në punën e mëparshme, Penninger dhe kolegët e tij në Universitetin e Torontos dhe Institutin e Biologjisë Molekulare në Vjenë identifikuan së pari ACE2, dhe zbuluan se në organizmat e gjallë,

ACE2 është receptori kryesor për SARS, sëmundja virale e frymëmarrjes e njohur si një kërcënim global në 2003. Laboratori i tij vazhdoi të lidhë proteinën edhe me sëmundjet kardiovaskulare, ashtu edhe me dështimin e mushkërive.

Ndërsa shpërthimi i COVID-19 vazhdon të përhapet në të gjithë globin, mungesa e një terapie antivirale të provuar klinikisht ose një trajtimi që posaçërisht synon receptorin kritik SARS-CoV-2 ACE2 në një nivel molekular ka nënkuptuar një arsenal të zbrazët për ofruesit e kujdesit shëndetësor që përpiqen të trajtoni raste të rënda të COVID-19.

Studimi ynë i ri siguron dëshmi direkte shumë të nevojshme që një ilaçi i quajtur APN01 (enzima e tretshme rekombinuese njerëzore e konvertuar angiotenzinës 2 – hrsACE2), së shpejti do të testohet në provat klinike nga kompania evropiane bioteknike Apeiron Biologics, është e dobishme si antiviral terapi për COVID-19 “.

Dr. Art Slutsky, shkencëtar në Qendrën Kërkimore Keenan për Shkencë Biomjekësore të Spitalit të Shën Michael dhe profesor në Universitetin e Torontos, bashkëpunëtor në studim.Në kulturat e qelizave të analizuara në studimin aktual, hrsACE2 pengoi ngarkesën e koronavirusit nga një faktor 1.000-5,000. Në kopjet e inxhinieruara të enëve të gjakut dhe veshkave të njeriut, organoide të rritura nga qelizat burimore të njeriut, studiuesit demonstruan se virusi mund të infektojë drejtpërdrejt dhe të kopjojë vetë në këto inde.

Kjo siguron informacion të rëndësishëm për zhvillimin e sëmundjes dhe faktin që rastet e rënda të COVID-19 paraqiten me dështim shumë-organesh dhe dëshmi të dëmtimit kardiovaskular. Shkalla klinike hrsACE2 gjithashtu uli infeksionin SARS-CoV-2 në këto inde njerëzore të inxhinieruara. “Përdorimi i organoideve na lejon të testojmë në një mënyrë shumë të shpejtë trajtimet që tashmë janë duke u përdorur për sëmundje të tjera, ose që janë afër provave klinike.

Në këto momente në të cilat koha është e shkurtër, organoidet njerëzore kursejnë kohën që do të shpenzonim për të provuar një ilaç i ri në mjedisin njerëzor, “thotë Núria Montserrat, profesore e ICREA në Institutin për Bioengineering të Katalonjës në Spanjë.

Virusi që shkakton COVID-19 është një motër e ngushtë me virusin e parë SARS. Puna jonë e mëparshme ka ndihmuar në identifikimin e shpejtë të ACE2 si portën hyrëse për SARS-CoV-2, e cila shpjegon shumë rreth sëmundjes. Tani ne e dimë që një formë e tretshme e ACE2 që largon virusin, mund të jetë me të vërtetë një terapi shumë racionale që synon posaçërisht portën që duhet të marrë virusi për të na infektuar. Ka shpresë për këtë pandemi të tmerrshme “.

Dr. Josef Penninger, studiues i Universitetit të Kolumbisë Britanike Ky hulumtim u mbështet pjesërisht nga qeveria federale Kanadeze përmes fondeve emergjente të përqendruara në përshpejtimin e zhvillimit, testimit dhe zbatimit të masave për t’u marrë me shpërthimin e COVID-19.

Burimi:Universiteti i Kolumbisë Britanike Referenca e ditarit:Monteil, V., et al. (2020) Inhibicioni i infeksioneve SARS-CoV-2 në indet e inxhinieruara njerëzore duke përdorur shkallën klinike të tretshme të njeriut ACE2. Cell. doi.org/10.1016/j.cell.2020.04.004.