Ilaçi që vret 95% të virusit SARS-CoV-2 në 48 orë në kushte laboratori

Ilaçi që vret 95% të virusit SARS-CoV-2 në 48 orë në kushte laboratori.

 

Auranofina është bari që përmban ar, vret 95% të virusit SARS-CoV-2 në 48 orë në kushte laboratori.

 

Një ilaç i quajtur auranofin, i aprovuar për trajtimin e artritit reumatoid, pengon në mënyrë efektive sindromën e rëndë akute të frymëmarrjes nga koronavirus (SARS-CoV-2) në kushte laboratorike, siç përshkruhet në një studim të ri nga studiuesit e Universitetit Shtetëror të Xhorxhia.(Georgia) Disa ilaçe ekzistuese, të cilat më parë janë zhvilluar (ose janë përdorur) për të menaxhuar sëmundjet e tjera të koronavirusit, HIV/AIDS dhe malaries, janë duke u hulumtuar dhe madje janë përdorur si trajtime për COVID-19.

Krahas përdorimit të mundshëm të transfuzionit plazmatik dhe zhvillimit të vaksinave me përparësi të lartë, gjetja e një ilaçi efektiv është një nga përparimet kritike që na nevojiten për të trajtuar këtë pandemi. Një projekt ku ilaçet e aprovuara tashmë nga Administrata e Ushqimit dhe e Barnave e SHBA (FDA) janë shqyrtuar për përdorimin e tyre të mundshëm kundër SARS-CoV-2 aktualisht është duke u zhvilluar.

Një nga përpjekjet e tilla është ndjekur nga shkencëtarët nga Departamenti i Biologjisë, Kolegji i Arteve dhe Shkencave të Universitetit Shtetëror të Xhorxhia. Më konkretisht, ata synuan të vlerësonin aktivitetin antiviral të auranofin një ilaç që përmban ar, të përdorur për trajtimin e artritit reumatoid që nga viti 1985. Zbulimet e tyre janë të disponueshme publikisht në bioRxiv në faqen internetit.

“Përdorimi i ilaçeve ekzistuese është mënyra më e shpejtë për të marrë një trajtim për SARS-CoV-2 sepse tashmë është vërtetuar se këto ilaçe janë të sigurta për t’u përdorur te njerëzit”, shpjegoi Dr. Mukesh Kumar, profesor ndihmës i biologjisë dhe një nga autorët kryesorë të studimit. Prekja e artë e auranofinës është një përbërës kimik që përmban grimca ari. Prandaj njihet edhe si një përbërës i kripës së arit.

Ilaçet e tilla që përmbajnë ar kanë njohuri të vetive antiinflamatore, që mund të zvogëlojë prodhimin e citokinës dhe të stimulojë imunitetin e ndërmjetësuar nga qelizat. Përveç artritit reumatoid, auranofin u miratua kohët e fundit nga FDA për të hyrë në provat klinike të fazës II për trajtimin e kancerit. Për këtë ilaç u bënë  edhe kërkime të tjera për sëmundje si: çrregullimet neurodegjeneruese dhe infeksione të ndryshme (HIV/ AIDS, tuberkulozi, si dhe disa infeksione parazitare).

Kjo i shtyu studiuesit të vlerësojnë nëse mund të përdoret në pandeminë aktuale COVID-19. Studimi i ri përshkruan një proces ku qelizat njerëzore të infektuara me SARS-CoV-2 u trajtuan me auranofin. Brenda 24 orëve të trajtimit, përqendrimet virale në qeliza ranë me 85 përqind, dhe brenda 48 orëve me 95 përqind. Në të njëjtën kohë, auranofina nuk ishte toksike për qelizat e përdorura në këtë studim. Trajtimi gjithashtu uli ndjeshëm inflamacionin e shkaktuar nga koronavirusi, si dhe shprehjen e citokineve (të cilat janë proteina sinjalizuese që tërheqin qelizat imune në vendin e infeksionit).

Kjo e fundit është mjaft e rëndësishme pasi dihet që shumë pacientë COVID-19 vdesin nga një “stuhi citokine” kur reagimi imunitar i trupit del jashtë kontrollit, duke vrarë, nga ana tjetër, inde të shëndetshme dhe duke shkaktuar mosfunksionim të organeve.

Kjo tregon se ilaçi jo vetëm që mund të frenojë përsëritjen e SARS-CoV-2, duke lehtësuar infeksionin, por gjithashtu të zvogëlojë dëmtimin e mushkërive të shoqëruar që shpesh çon në shqetësime të rënda të frymëmarrjes dhe madje edhe në vdekje.

Të marra së bashku, këto rezultate demonstrojnë se auranofin pengon përsëritjen e SARS-CoV-2 në qelizat njerëzore në një përqendrim të ulët mikromolar, shpjegojnë autorët në punim. Ne gjithashtu demonstrojmë se trajtimi me auranofin rezultoi në një ulje të konsiderueshme të inflamacionit të shkaktuar nga virusi, shtojnë ata.

Këto gjetje tregojnë se auranofina me të vërtetë mund të jetë një shtesë e dobishme në armaturën tonë të trajtimit (aktualisht të kufizuar) për të kufizuar infeksionin SARS-CoV-2 dhe dëmtimin e mushkërive për shkak të COVID-19. Ky është një lajm i mirë, pasi auranofin ka një profil të njohur të toksicitetit dhe konsiderohet i sigurt për përdorimin.

Burimi:

Journal reference:

  • Rothan, H. et al. (2020). The FDA-approved gold drug Auranofin inhibits novel coronavirus (SARS-COV-2) replication and attenuates inflammation in human cells. bioRxivpreprint server. https://doi.org/10.1101/2020.04.14.041228