Ilaçin kundër koronavirusit e identifikojnë shkencëtarët australianë.

Ilaçin kundër koronavirusit e identifikojnë shkencëtarët australianë.

 

Një studim bashkëpunues i udhëhequr nga Instituti i Zbulimit të Biomjekësisë (BDI) të Universitetit Monash (BDI) në Melburn, Australi, me Institutin Peter Doherty të Infeksionit dhe Imunitetit (Instituti Doherty), ka treguar që një ilaç anti-parazitar tashmë i disponueshëm në të gjithë botën vret virusin brenda 48 orë.

 

Doktor KylieWagstaff i Institutit të Biomjekësisë Discovery të Monash, i cili drejtoi studimin, tha që shkencëtarët treguan se ilaçi, Ivermectin, ndaloi virusin SARS-CoV-2 që po rritet në kulturën e qelizave brenda 48 orëve.

 

“Ne zbuluam se edhe një dozë e vetme në thelb mund të largojë të gjithë ARN virale me 48 orë dhe se edhe në 24 orë ka pasur një ulje vërtet të konsiderueshme në të “.

 

Ivermectin është një ilaç anti-parazitik i aprovuar nga FDA i cili gjithashtu është treguar të jetë efektiv in vitro kundër një game të gjerë virusesh përfshirë virusin HIV, Dengue, Influenza dhe Zika.

Doktor Wagstaff paralajmëroi që testet e kryera në studim ishin in vitro dhe se gjykimet duheshin të kryheshin te njerëzit.

“Ivermectin përdoret shumë gjerësisht dhe shihet si një ilaç i sigurt. Ne duhet të kuptojmë tani nëse doza që mund ta përdorni tek njerëzit do të jetë efektive – ky është hapi tjetër,” tha Dr.Wagstaff.

“Në momentet kur ne kemi një pandemi globale dhe nuk ka një trajtim të aprovuar, nëse do të kishim një kompleks që ishte tashmë i disponueshëm në të gjithë botën, atëherë kjo mund të ndihmojë njerëzit më shpejt. Realisht do të jetë një kohë para se një vaksinë të jetë gjerësisht në dispozicion.

Edhe pse mekanizmi me të cilin Ivermectin funksionon në virus nuk është i njohur, ka të ngjarë, bazuar në veprimin e tij në viruse të tjerë, që ai funksionon për të ndaluar virusin duke u ulur aftësinë e qelizave pritëse për ta pastruar atë, tha Dr. Wagstaff .

Dr. LeonCaly, Spitali RoyalMelbourne i Spitalit Royal Melbourne, një Shkencëtar i Lartë i Mjekësisë në Laboratorin e Referencave të Sëmundjeve Infektive Victorian (VIDRL) ​​në Institutin Doherty, ku janë kryer eksperimentet me koronavirusin e gjallë, është autori i parë i studimit.

“Si virolog që ishte pjesë e ekipit që ishin të parët që izoluan dhe ndajnë SARS-COV2 jashtë Kinës në janar të vitit 2020, unë jam i ngazëllyer për perspektivën e Ivermectin që do të përdoret si një ilaç i mundshëm kundër COVID-19”, thotë Dr. Caly tha.

Doktor Wagstaff bëri një zbulim të mëparshëm për Ivermectin në vitin 2012 kur ajo identifikoi ilaçin dhe aktivitetin e tij antiviral me Profesorin e Institutit të Biomedicina Discovery Monash, Monash David Jans, gjithashtu një autor në këtë punim. Profesori Jans dhe ekipi i tij kanë hulumtuar Ivermectin për më shumë se 10 vjet me viruse të ndryshme.

 

Përdorimi i Ivermectin për të luftuar COVID-19 do të varet nga rezultatet e testimit të mëtejshëm para-klinik dhe përfundimisht provave klinike, tha Dr.Wagstaff.

 

Burimi:

Universiteti Monash