Lufta me virusin brenda disa ditësh

SARS-CoV-2: Si sistemi imunitar i një personi mundi virusin?

Edhe pse disa njerëz që infektohen me SARS-CoV-2 shfaqin simptoma serioze, të tjerët janë në gjendje të shërohen pas një periudhe mjaft të shkurtër kohore. Një studim i ri tregon se si sistemi imunitar i një personi tjetër të shëndetshëm ishte në gjendje të luftonte virusin brenda disa ditëve.
Në një studim të ri në revistën Nature Medicine, studiuesit e Universitetit të Melbourne në Institutin PeterDoherty për Infeksion dhe Imunitet në Australi kanë përshkruar sesi sistemi imunitar i njeriut rrit përgjigjen e tij ndaj koronavirusit të ri.

Shkencëtarët ishin në gjendje të kryejnë një studim rasti duke përdorur informacione në lidhje me një nga pacientët e parë në spital me një infeksion SARS-CoV-2 në Australi. Kjo ishte një femër 47-vjeçare që kishte udhëtuar për në Melburn nga Wuhan, Kinë.

Femra po përjetonte simptoma të lehta deri të moderuara të infeksionit, por që kërkonin kujdes, por ajo ishte e shëndetshme në të gjitha aspektet e tjera.

Kjo është arsyeja pse shkencëtarët më vonë u interesuan të zbulojnë se si një imunitet i rritur është në gjendje të reagojë ndaj një infeksioni me virusin e ri.

“Ne treguam që edhe pse COVID-19 është shkaktuar nga një virus i ri, në një person të shëndetshëm, një reagim i fortë imunitar në të gjitha llojet e qelizave të ndryshme u shoqërua me rimëkëmbjen klinike, të ngjashme me atë që shohim në grip te zakonshëm,” thotë bashkautori i studimit Prof. Katherine Kedzierska.

Femra kërkoi kujdes të specializuar 4 ditë pas shfaqjes së simptomave të infeksionit viral. Këto simptoma përfshijnë letargji, dhimbje të fytit, kollë të thatë, dhimbje në gjoks, pak gulçim dhe ethe.

Ajo ishte në gjendje të dilte nga spitali dhe të hynte në izolim 11 ditë pas shfaqjes së simptomave, në ditën e 13-të, nuk kishte simptoma.

Në studimin e tyre, studiuesit analizuan mostrat e gjakut që profesionistët e kujdesit shëndetësor kishin mbledhur nga pacientja në katër raste të ndryshme: në ditët 7, 8, 9 dhe 20 pas fillimit të simptomave.
“Ne shikuam tërë gjerësinë e përgjigjes imune te kjo paciente duke përdorur njohuritë që kemi ndërtuar gjatë shumë viteve për të parë përgjigje imune në pacientët e shtruar me grip,” shpjegon bashkautori i studimit, DrOanh Nguyen.

Studiuesit zbuluan se gjatë ditëve 7–9 pas fillimit të simptomave, pati një rritje të imunoglobulinave, të cilat janë lloji më i zakonshëm i antitrupave, që nxitojnë për të luftuar virusin.

Kjo rritje e imunoglobulinave vazhdoi deri në ditën 20 pas fillimit të simptomave, sipas analizave.

Në ditët 7–9 pas fillimit të simptomave, një numër i madh i qelizave T specializuara, qelizat T vrasëse dhe qelizat B, të gjitha këto janë qeliza të rëndësishme imune, ishin gjithashtu aktivë në mostrat e gjakut të pacientit.

Kjo sugjeroi që trupi i pacientit kishte përdorur shumë “armë” të ndryshme në mënyrë efektive kundër virusit të ri.

“Tre ditë pasi pacienti u pranua, ne pamë popullsi të madhe të disa qelizave imune, të cilat shpesh janë një shenjë treguese e shërimit gjatë infeksionit sezonal të gripit, kështu që ne parashikuam që pacienti të shërohej në 3 ditë, gjë që ka ndodhur, ”Vëren Dr. Nguyen.

Studiuesit vërejnë gjithashtu se afati kohor efikas i vëzhgimit tyre i detyrohej shumë faktit që personi i regjistruar në Udhëtarët (roje) Sentinel dhe Përgatitja e Kërkimit për Sëmundje Infektive në zhvillim (SETREP-ID). Kjo është një platformë kërkimore nga Instituti Peter Doherty për Infeksion dhe Imunitet.

Pjesërisht për shkak të SETREP-ID, “COVID-19 u shfaq, ne tashmë kishim etikë dhe protokolle në mënyrë që të fillonim me shpejtësi të shikojmë virusin dhe sistemin imunitar në detaje të mëdha,” thotë bashkautori i studimit Dr. Irani Thevarajan.

“Tashmë të vendosur në një numër spitalesh në Melburn, ne tani planifikojmë të përdorim SETREP-ID si një studim kombëtar,” shton ajo.

“Ne shpresojmë që tani të zgjerojmë punën tonë në shkallë vendi dhe ndërkombëtare për të kuptuar pse disa njerëz vdesin nga COVID-19, dhe ndërtojnë njohuri të mëtejshme për të ndihmuar në reagimin e shpejtë të COVID-19 dhe viruseve të shfaqura në të ardhmen.”

– Dr Irani Thevarajan