Nga Covid-19 po shkruhen më shumë receta për ankthin dhe depresionin

Si u rritën recetat për ankthin dhe depresionin?

 

Numri i recetave të mbushura për ilaçe kundër ankthit erdhi në rritje me 34%, dhe furnizimet për ilaçe kundër ankthit dhe pagjumësisë gjithashtu u rritën nga mesi i shkurtit deri në mes të marsit dhe arriti kulmin rreth 15 Marsit, sipas një raporti të ri të dalë të enjten.

 

Rritja “tregon ndikimin serioz që COVID-19 mund të ketë në shëndetin mendor” sipas raportit të Express Scriptts. Të dhënat bazohen në klientët e Express Scriptts me sigurime të financuara nga punëdhënësi.

 

Ilaçet kundër ankthit patën rritjen më të madhe, me numrin e recetave të mbushura duke u rritur 34% nga 16 shkurt në 15 mars. Antidepresantët u rritën rreth 19%, dhe porositë për ilaçe kundër pagjumësisë u rritën gati 15%. Kulmi përkon me Organizatën Botërore të Shëndetit duke shpallur një pandemi globale për COVID-19 më 11 mars.

 

Deri më tani, përdorimi i këtyre ilaçeve kishte rënë gjatë 5 viteve të fundit, sipas raportit. Përdorimi i ilaçeve kundër ankthit ishte në rënie prej 12% midis 2015 deri në 2019, dhe përdorimi i ilaçeve kundër pagjumësisë ishte në rënie 11%.

 

Gjatë asaj periudhe, megjithatë, përdorimi i antidepresantëve u rrit midis adoleshentëve amerikanë, thuhet në raport. Përdorimi i ilaçeve antidepresivë u rrit 15% midis amerikanëve në përgjithësi dhe 38% midis atyre midis moshave 13-19 vjeç.

 

“Ndërsa përdorimi i shtuar i ilaçeve të kohëve të fundit për të trajtuar ankthin, depresionin dhe çrregullimet e gjumit është i papritur, “- thuhet në raport.

 

Profesionistët e shëndetit mendor kanë filluar të flasin për nevojën e mjeteve dixhitale dhe grupeve mbështetëse për të ndihmuar njerëzit gjatë dhe pas shpërthimit të COVID-19. Disa profesionistë të shëndetit shkruajtën një editorial në JAMA Medical Medicine për “pashmangshmërinë e vetmisë” për shkak të distancës fizike dhe sociale dhe mënyrave për të ndihmuar.

 

“Pandemia në mbarë botën COVID-19 dhe përpjekjet për ta përmirësuar atë, paraqesin një kërcënim unik dhe ne duhet të njohim pandeminë që do ta ndjekë shpejt, atë të sëmundjes mendore dhe të sjelljes – dhe të zbatojmë hapat e nevojshëm për ta zbutur atë,” kanë shkruar autorët.

 

 

Burimi: WEbMd