obeze

Njerëzit obezë a janë më të rrezikuar nga COVID-19?

Njerëzit obezë a janë më të rrezikuar nga COVID-19?

Meqenëse sëmundja koronavirus (COVID-19) u shfaq për herë të parë në Kinë, një seri studimesh kanë siguruar sesi virusi ndikon në trupin e njeriut. Provat tregojnë se popullata e rrezikuar ose e rrezikut të lartë përfshijnë të moshuarit, ata që janë të imunizuar dhe ata që kanë sëmundje kronike. Njerëzit me mbipeshë janë gjithashtu në një rrezik më të lartë të zhvillimit të sëmundjes së rëndë koronavirus, thuhet në një raport të ri.

 

Mes shpërthimit të koronavirusit të ri, mjekët dhe ekspertët e shëndetit kanë zbuluar se grupe të caktuara njerëzish janë në rrezik më të lartë të zhvillimit të sëmundjes së rëndë COVID-19. Grupet e identifikuara janë ata që janë mbi 65 vjeç, ata me sëmundje kronike siç janë ato me sëmundje kronike të mushkërive, astma të moderuar deri të rëndë, sëmundje të zemrës, diabeti, sëmundje të veshkave, sëmundje të mëlçisë dhe ata që janë me imunitet të kompromentuar, përfshirë ata që i nënshtrohen trajtimit të kancerit.

 

Njerëzit obezë në rrezik më të madh

Në raportin e ri, 7 në 10 pacientë të pranuar në njësitë e kujdesit intensiv në Mbretërinë e Bashkuar me koronavirus ishin obezë ose mbipeshë.

Ekipi nga Qendra Kombëtare e Auditimit dhe Kërkimit e Kujdesit Intensiv studioi të gjitha pranimet në njësitë e kujdesit kritik në Mbretërinë e Bashkuar. Ata shqyrtuan në detaje, 196 pacientët e parë që ishin vendosur në kujdes kritik dhe zbuluan se ata që zhvilluan sëmundje të rëndë ishin 63 vjeç, dhe 7 nga 10 raste ishin meshkuj.

Për shembull, në raport, 56 pacientë kishin një BMI prej 25 deri në 30, që konsiderohet mbipeshë, ndërsa 58 kanë një BMI nga 30 deri në 40, dhe 13 kishin një BMI prej 40 më lart.

Raporti hedh dritë mbi të cilat grupe njerëzish kanë nevojë për kujdes gjatë gjithë kohës, sepse ata rrezikohen rëndë nga COVID-19.

Aktualisht, udhëzimet e Mbretërisë së Bashkuar për zvogëlimin e transmetimit të koronavirusit janë përqendruar kryesisht tek ata që janë mbi 70 vjeç, veçanërisht ata me sëmundje të tjera. Por të dhënat e reja kanë treguar që mosha duhet të rregullohet.

 

Sidoqoftë, njerëzit me peshë të tepërt janë këshilluar që të lënë punën dhe të izolohen, pasi ata janë në një rrezik të lartë të koronavirusit të rëndë. Ata gjithashtu duhet të praktikojnë masa për distancimin shoqëror. Njerëzit me peshë të rëndë janë ata me një indeks të masës trupore më shumë se 40.

Njerëzit kanë nevojë për kujdes kritik

Ekipi gjithashtu zbuloi se më shumë se një e treta e atyre pacientëve në kujdes kritik janë nën 60 vjeç, gjë që tregon se jo vetëm ata që janë të moshuar janë në rrezik. Më shumë meshkuj janë gjithashtu në kujdes kritik sesa gratë, dhe shumica e pacientëve kishin komplikacione të rënda, të tilla si sëmundje të mushkërive ose sëmundje kardiovaskulare.

Gjithashtu është e njohur në të kaluarën se njerëzit obezë kanë më shumë të ngjarë të vuajnë nga komplikacione të rënda nga infeksionet, përfshirë gripin. Njerëzit obezë shpesh janë të prirur ndaj infeksioneve pasi sistemet e tyre imune janë të zënë nga qelizat, duke i bërë ato të mbingarkuara. COVID-19 mund të sjellë ndërlikime të rënda.

obeziteti

Më tej, njerëzit obezë gjithashtu kanë tendencë të hanë një dietë të ulët me antioksidantë dhe fibra, si pemët dhe perimet, të cilat janë thelbësore në forcimin e sistemit imunitar të një personi. Së fundmi, njerëzit e obezë mund të kenë probleme me frymëmarrjen pasi pesha e tepërt e bën më të vështirë zgjerimin e diafragmës dhe mushkërive.

 

Burimet:

Qendrat e SHBA-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). (2020). Njerëzit të cilët janë në rrezik më të madh për sëmundje të rënda.

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/people-at-higher-risk.html

Qendra Kombëtare e Auditimit dhe Kërkimit e Kujdesit Intensiv. (2020). Raporti i ICNARC për COVID-19 në kujdesin kritik. https://www.icnarc.org/DataServices/Attachments/Download/a9875849-f16c-ea11-9124-00505601089b

Organizata Botërore e Shëndetësisë. (KUSH). (2020)https://www.who.int/dg/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the -media-Brifingu-on-covid-19 — 20-mars-2020