OBSH paralajmëron për testet e antitrupave Covid-19

OBSH paralajmëron për testet e antitrupave Covid-19 pasi disa kombe konsiderojnë lëshimin e “pasaportave të imunitetit” për pacientët e rikuperuar.

 

Shkencëtarët ende nuk e dinë nëse antitrupat koronavirus i japin një personi imunitet apo zvogëlojnë rrezikun e rizgjimit, madje ndërsa disa kombe konsiderojnë lëshimin e pasaportave ose certifikatave që tregojnë nëse dikush ka pasur virusin, thanë zyrtarë të Organizatës Botërore të Shëndetit.

Disa vende po mendojnë të lëshojnë të ashtuquajturat pasaporta të imunitetit ose certifikata që tregon që nuk ka rrezik për njerëzit që kanë antitrupa kundër Covid-19, duke u mundësuar atyre të udhëtojnë ose të kthehen në punë, duke supozuar se janë të mbrojtur nga ri-infektimi, Dr. Maria Van Kerkhove, kreu i OBSH për sëmundjet që përhapen dhe njësia e zoonozës që shfaqen, u tha gazetarëve gjatë një konference shtypi në selinë e agjencisë në Gjenevë. 

Por tani, shkencëtarët nuk janë të sigurt nëse një përgjigje e antitrupave do të thotë se dikush është imun nga virusi, tha ajo, duke shtuar se studiuesit e dinë se një person zakonisht zhvillon një përgjigje të antitrupave rreth një deri në dy javë pasi të infektohet me Covid-19. Zyrtarët e OBSH janë duke studiuar të ashtuquajturat teste serologjike, ose antitrupa, të cilat mund të tregojnë nëse një person ka pasur Covid-19 në të kaluarën dhe që mund të ketë qenë asimptomatik, ose është shëruar nga sëmundja.

Zyrtarët amerikanë dhe korporatat në të gjithë Amerikën po hedhin para në testimin e antitrupave, duke shpresuar se do t’u japë njerëzve besim të kthehen në punë dhe të rihapin pjesë të ekonomisë. OBSH më parë ka thënë që shumë vende po sugjerojnë se këto teste do të ishin në gjendje të “kapin atë që ata mendojnë se do të jenë një masë e imunitetit”.

“Testet serologjike janë testet e gjakut që testojnë nëse keni pasur infeksion, në një masë më të madhe ose më të vogël të saktësisë mund të thonë se keni pasur infeksion,” tha Dr. Mike Ryan, drejtori ekzekutiv i programit të urgjencave të OBSH. “Është një pyetje shumë e ndryshme për të thënë, a jeni i mbrojtur nga një infeksion tjetër.

“Shkencëtarët ende nuk e dinë se sa mbrojtje i japin antitrupat nga Covid-19, thanë zyrtarët e OBSH. “Katër muaj në këtë pandemi, ne nuk jemi në gjendje të themi një përgjigje të antitrupave, që do të thotë se dikush është imun,” tha Van Kerkhove, duke shtuar se kjo temë është një “zonë shumë aktive e studimit” dhe se ka një numër studimesh në vazhdim.

Nuk do të thotë që një person nuk ka imunitet, shtoi ajo. Më shumë se 876,000 nga 2.9 milion raste të personave të prekur nga koronavirusi në të gjithë botën janë rikuperuar, sipas të dhënave të përpiluara nga Universiteti Johns Hopkins.

Sidoqoftë, ekspertët e sëmundjes infektive thonë se çështja totale ka të ngjarë shumë më e lartë pasi njerëzit lëvizin dhe nuk dinë nëse janë të infektuar dhe shumë vendet janë në vështirësi për teste. Në SHBA, testet e antitrupave sapo kanë filluar të dalin.

Presidenti Donald Trump ka rekomanduar që shtetet të përdorin testet, dhe kështu do të fillojnë të qetësohen disa nga masat e rrepta të distancimit shoqëror, të vendosura për të luftuar pandeminë, e cila ka infektuar gati 1 milion njerëz në Shtetet e Bashkuara. 

 

Burimi: CNBC news