Pas infeksionit, a jeni imun ndaj COVID-19? Shkencëtarët përgjigjen.

Pas infeksionit, a jeni imun ndaj COVID-19?

Imuniteti çelësi i rihapjes

Nëse dikush është rikuperuar apo jo nga COVID-19, duke i dhënë njëfarë niveli imuniteti, është thelbësore për të përcaktuar se kur ata mund të rikthehen përsëri në punë dhe në publik përsëri.  Si rezultat, si të testoni imunitetin COVID-19 në një shkallë masive është një pyetje qendrore për udhëheqësit lokalë në Sh.B.A. pasi ata planifikojnë të rihapin vendin.

Por si funksionon imuniteti i koronavirusit? Nëse dikush është i infektuar me COVID-19, a bëhet i imunizuar? Nëse po, a funksionon gjithmonë? Nëse bëheni imun, sa do të zgjasë? Përgjigjet e këtyre pyetjeve mund të përcaktojnë se sa zgjat bllokimi i koronavirusit.

Si funksionon imuniteti Ekzistojnë tre mënyra se si një person mund të jetë imun ndaj një sëmundjeje, sipas autorit mjekësor të MedicineNet, William C. Shiel Jr., MD, FACP, FACR.  Mënyra që një person mund të bëhet imun, thotë Dr Shiel, është duke zhvilluar një përgjigje imune pasi të keni qenë infektuar tashmë.

Trupi juaj prodhon qeliza të bardha të specializuara të gjakut që përshtaten ndaj infeksioneve të reja me qëllim shkatërrimin e tyre, sipas autorit mjekësor të Medscape, Pedro A. de Alarcon, MD. Ky quhet imunitet adaptues, dhe mund t’ju ​​mbrojë për një kohë të caktuar kundër një virusi të caktuar, por mbrojtja zgjat më shumë për disa sëmundje sesa të tjerët.

Vaksinat ofrojnë mënyrën që një person mund të bëhet imun ndaj një sëmundjeje, thotë Dr. Shiel. Disa vaksina janë efektive për jetën, ndërsa të tjerët duhet të “forcohen” në mënyrë periodike me doza shtesë.

Kohëzgjatja e efektivitetit të një vaksine mund të ndryshojë për shkak të natyrës së infeksionit, por edhe për shkak të mënyrës se si përgatitet vaksina. Vaksinat e gjalla zakonisht ofrojnë mbrojtje më të gjatë se disa vaksina të tjera, sipas Qendrës Këshilluese për Imunizimin e Zelandës së Re.

Ҫfarë dimë në lidhje me COVID-19 dhe Imunitetin? Ne dimë shumë pak për sigurinë në lidhje me COVID-19, megjithëse studimet e koronavirusëve të tjerë sugjerojnë se si mund të funksionojë. Në fund të viteve 1970, mjekët vaksinuan 18 vullnetarë me një koronavirus të butë të zakonshëm që shkakton simptoma të ftohjes, siç përshkruhet në New York Times nga Dr Marc Lipsitch.

Vullnetarët zhvilluan ftohjet siç pritej. Për të parë sesi sistemet e tyre imune do t’i mbronin ata, një vit më vonë, 6 prej vullnetarëve u vaksinuan përsëri me të njëjtin virus. Asnjë prej tyre nuk u infektua përsëri. Studiuesit vaksinuan 12 vullnetarët e mbetur me një koronavirus paksa të ndryshëm, por ata treguan vetëm mbrojtje të pjesshme imune nga ai virus.

Ne nuk i kemi drejtuar këto teste në koronaviruset më të rrezikshme të njohura SARS ose MERS, kryesisht për shkak se ato infeksione vdekjeprurëse nuk kanë infektuar aq shumë njerëz, tha Dr. Lipsitch. Por ne kemi testuar antitrupat e prodhuar në gjakun e njerëzve të infektuar nga këto sëmundje.

Testet e antitrupave zbuluan se imuniteti zgjat dy vjet kundër infeksionit SARS, dhe gati tre kundër MERS, tha Dr. Lipsitch. “Sidoqoftë, aftësia neutralizuese e këtyre antitrupave, një masë se sa mirë ato pengojnë replikimin e virusit, tashmë ishte në rënie gjatë periudhave të studimit,” tha ai.

Këto të dhëna kanë bërë që studiuesit të dyshojnë se njerëzit që shërohen nga infeksioni COVID-19 mbesin imun ndaj virusit për një vit ose më shumë. Megjithatë, kjo nuk është provuar akoma. Studime të reja kanë filluar të dalin në dritë se si imuniteti mund të funksionojë kundër SARS CoV-2, virusi që shkakton COVID-19. Një fakt ka dalë në lidhje me testimin e antitrupave.

Antitrupat, qelizat e bardha të krijuara për të luftuar një patogjen specifik kërkojnë kohë të shfaqen te njerëzit e infektuar nga SARS CoV-2. Në 10 ditët e para të infeksionit, këto teste nuk mund të tregojnë se një person ka sëmundje.

Një studim nga Kina zbuloi se duhen mesatarisht 15 ditë që disa nga antitrupat të shfaqen në gjakun e një personi të infektuar. Por ajo që politikanët duan të dinë është nëse një shpërthim i ri i COVID-19 ka të ngjarë të jetë po aq i rrezikshëm sa ai aktual. Dhe ata duhet të dinë se si të përgatiten në të njëjtën mënyrë.

Pse ‘Imuniteti i masës është i nevojshëm për COVID-19? Dr. Lipsitch është ekspert në temën e koronavirusit. Ai mendon se ka të ngjarë që imuniteti kolektiv përfundimisht do të zhvillohet rreth COVID-19, por që nuk ka ndodhur ende. Imuniteti i masës kuptohet zakonisht si “prania e individëve imunitar në një popullatë (të cilët) indirekt mund të mbrojnë ata që nuk janë imun ndaj infeksionit”, thotë epidemiologu Caroline L. Trotter, Ph.D., për Medscape.

Kjo do të thotë se sa më shumë njerëz të një popullate që janë shëruar nga një infeksion, aq më shumë njerëz janë imunë në popullatë. Dhe imuniteti i tyre ka efektin e mbrojtjes së të tjerëve që nuk janë imunë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit që nuk mund të prodhojnë përgjigjen e tyre imune ndaj një virusi dhe është një nga arsyet kryesore pse rekomandohet vaksina e gripit për të gjithë njerëzit çdo vit.

Kur infeksionet përhapen, “transmetimi do të jetë më i larti në një popullatë plotësisht të ndjeshme”, tha Dr. Trotter. I tillë është rasti tani në të gjithë botën për COVID-19. Dr. Lipsitch ka punuar në ekipe që studiojnë mijëra raste të koronavirusit sezonal në Shtetet e Bashkuara. Nga kjo punë ai konkludon “imuniteti gjatë një viti ose më shumë është i mundshëm për dy koronaviruset sezonale të lidhura ngushtë me SARS-CoV-2, një tregues i ndoshta për mënyrën se si imuniteti ndaj vetë SARS CoV-2 gjithashtu mund të sillet.”

Ai shpjegon se për të zbritur numrin e infeksioneve të reja, gjithnjë e më shumë njerëz duhet të bëhen imun ndaj virusit. Kur personi i infektuar mesatar përhap infeksionin në më pak se një person tjetër, kjo do të bëjë që numri i rasteve të reja të bie. E gjithë kjo do të thotë që imuniteti dhe imuniteti i masës në mënyrë specifike, janë çelësat për të lënë bllokimin. Nëse ai imunitet vjen nga infeksionet natyrore me kalimin e kohës, ose përkundrazi përmes zhvillimit të një vaksine, vetëm koha mund të tregojë.

 

Burimi: MedicineNet Health News