prostata

Prostata: Studimi i ri për trajtimin

Rrezatimi shumë i përqendruar mund të ngadalësojë tek burrat përparimin e sëmundjes së kancerit oligometastatik të prostatës.

Dozat intensivisht të përqendruara të rrezatimit të quajtura rrezatim ablativ stereotaktik (SABR) mund të ngadalësojnë përparimin e sëmundjes së prostatës, sipas rezultateve të një faze klinike II, prova e terapisë.

Testi, i quajtur ORIOLE (Rezultatet primare të një fazë të rastit të dytë të vrojtimit, përkundrejt rrezatimit ablativ stereotaktik për kancerin e prostatës oligometastatike), dhe të udhëhequr nga studiuesit e Qendrës së Kancerit të Johns Hopkins Kimmel që nga viti 2016, krahasoi efektivitetin e SABR kundrejt vëzhgimit “prisni dhe shikoni” në raste të përsëritura të kancerit oligometastatik të prostatës.

“Ka qenë një pyetje e gjatë, veçanërisht e rëndësishme tani në epokën e imunoterapisë, nëse ndonjë lloj rrezatimi dhe SABR posaçërisht, mund të stimulojnë sistemin imunitar. Testi ofron të dhënat më të mira deri më tani për të sugjeruar që SABR mund të shkaktojë një reagim sistematik imunitar. ”

PhuocTran, M.D., Ph.D., profesor i onkologjisë dhe shkencave të rrezatimit molekular në Shkollën e Mjekësisë Universitare Johns Hopkins dhe anëtar i Qendrës së Kancerit të Johns Hopkins Kimmel”

Kanceretoligometastatike janë ato që janë përhapur nga një tumor parësor në një deri në tre vende brenda trupit. Nga rreth 1.3 milion burra në botë, të diagnostikuar rishtazi me kancer të prostatës çdo vit, rreth 20% kanë sëmundje metastatike, megjithëse është e paqartë se çfarë përqindje e atyre në përgjithësi kanë kancereoligometastatike. Kanceri i prostatës është kanceri i tretë më i zakonshëm dhe kanceri më i zakonshëm tek burrat në Shtetet e Bashkuara, duke rezultuar në rreth 30,000 vdekje në vit.

prostata

Kanceri metastatik i prostatës është i pashërueshëm dhe burrat me kancere të përsëritura të ndjeshme ndaj hormoneve mund të preferojnë të vonojnë një nga trajtimet standarde, një terapi antihormone e quajtur terapi e privimit të androgjenit. Shpesh shkakton efekte anësore të pakëndshme, duke përfshirë mosfunksionim, humbjen e densitetit kockor që çon në fraktura, humbje të masës muskulore dhe forcë fizike, lodhje, shtim në peshë dhe rritje të indeve të gjirit ndër të tjera.

Një raport mbi studimin është botuar më 26 Mars në revistën JAMA Oncology.

Në mesin e 54 burrave të regjistruar në test, sëmundja përparoi brenda gjashtë muajve në shtatë nga 36 (19%) e pjesëmarrësve të trajtuar me SABR, krahasuar me 11 nga 18 pjesëmarrësit (61%) që kaluan vetëm vëzhgim. Rreziku i kancereve të reja në gjashtë muaj ishte gjithashtu më i ulët, duke ndodhur në 16% të atyre që morën SABR krahasuar me 63% të atyre që ishin nën vëzhgim.

Nuk ka ndonjë dallim domethënës në efektet anësore klinikisht të rëndësishme ose në raportet e dhimbjes në lidhje me trajtimin midis dy grupeve, zbuloi studimi. Mosha mesatare e burrave në testin ORIOLE ishte 68-vjeç, dhe shumica e pjesëmarrësve ishin Kaukazian.

Analiza e qelizave të bardha të sistemit imunitar në gjak të tërhequr nga pacientët tregoi se trajtimi SABR shoqërohej me një popullsi të zgjeruar të qelizave T, duke sugjeruar që trajtimi stimulonte një përgjigje të sistemit imunitar me trup të plotë ndaj kancereve të tyre, sipas drejtuesit të studimit Phuoc Tran, MD, Ph.D., profesor i onkologjisë dhe shkencave të rrezatimit molekular në Shkollën e Mjekësisë Universitare Johns Hopkins dhe një anëtar i Qendrës së Kancerit të Johns Hopkins Kimmel. Tran bashkë-drejton programin e Kancerit të Kancerit të Kimmel Cancer Invasion and Metastasis me AndrewEwald, Ph.D., dhe Ashani Weeraratna, Ph.D., me qëllim studimin e procesit me të cilin kanceri përhapet, për të zgjeruar dhe zhvilluar trajtime më të mira për pacientët me kanceret e avancuar. prostata

Gjetjet sugjerojnë që SABR mund të shoqërohet në mënyrë të dobishme me imunoterapitë e tjera për të trajtuar kanceret e përsëritura oligometastatike të prostatës, por dr. Tran paralajmëroi se çdo përfitim i mundshëm i një terapie të tillë të kombinuar do të duhet të testohet në provat e ardhshme klinike.

Ekipi hulumtues zbuloi gjithashtu një seri mutacionesh të tumorit në gjenet që dihet se janë të rëndësishme për shtypjen e zhvillimit të kancerit në disa pacientë që kanë të bëjnë me një rrezik më të lartë të përparimit të kancerit edhe në mesin e atyre që kalojnë SABR. “Ky mund të jetë një nënshkrim molekular i cili është tregues i biologjisë themelore të kancerit të pacientit,” tha dr. Tran.

Biotreguesi mund të ndihmojë klinikët të dinë “se cilët pacientë do të përfitojnë më shumë nga një terapi si SABR”, krahasuar me një trajtim sistemik siç është kimioterapia, shpjegoi Tran.

Rezultatet e ORIOLE sugjerojnë gjithashtu që trajtimi SABR mund të largojë ose ndikojë në sinjalet që nxisin zhvillimin e mikrometastazave në kancerin oligometastik të përsëritur të prostatës, tha dr. Tran.

Dr. Tran dhe ekipi do të vazhdojnë me studimet e fazës II për të përcaktuar nëse ata mund të rrisin numrin e pjesëmarrësve me përparim të ngadalshëm të sëmundjes. Në provën ORIOLE, pacientët me lezionemetastatike në kockë kishin më shumë të ngjarë që kanceret e tyre të përsëriten në një vend të ri të kockave. Për të synuar këto lezione të reja metastatike të kockave, dr. Tran dhe kolegët kanë një tjetër provë klinike të quajtur RAVENS që kombinon SABR me një ilaç të quajtur radium-223 (Xofigo®) kundër kancerit metastatik në kocka.

 

Burimi:

Johns Hopkins Medicine