Studimi i ri për kafenë dhe ëmbëlsirat

Ushqimi i ëmbël duket akoma edhe më i ëmbël kur pini kafe. Kjo tregohet nga rezultati i hulumtimeve nga Universiteti Aarhus. Rezultatet sapo janë botuar në revistën shkencore Foods.

Dashamirësit e kafesë që kanë një pëlqim të madh edhe ndaj çokollatës së zezë tani kanë një shpjegim shkencor. Një studim nga Universiteti Aarhus tregon se kafja ju bën më të ndjeshëm ndaj ëmbëlsisë.

Në studim, 156 subjekte të testit kishin sensin e tyre të nuhatjes dhe shijes së testuar para dhe pas pirjes së kafesë. Studiuesit nuk gjetën asnjë ndryshim në sensin e tyre të nuhatjes, por zbuluan se sensi i shijes ishte i ndikuar.

Kur njerëzit u testuan pasi pinë kafe, ata u bënë më të ndjeshëm ndaj ëmbëlsisë dhe më pak të ndjeshëm ndaj të hidhurave ”.

AlexanderWieckFjældstad, profesor i asociuar, Universiteti Aarhus

Për të përjashtuar mundësinë që kafeina në kafe të jetë një faktor, studiuesit përsëritën eksperimentin duke përdorur kafe të kafeinës. Me të njëjtin rezultat. “Ndoshta disa nga substancat e hidhura në kafe që krijojnë këtë efekt”, thotë AlexanderWieckFjældstad.

“Kjo mund të shpjegojë që nëse shijoni një copë çokollatë të errët me kafenë tuaj, shija është shumë më e butë, sepse e hidhura është nënvlerësuar dhe ëmbëlsia rritet”, vazhdon ai.Sipas studiuesit, studimi hedh dritë mbi një aspekt të ri të njohurive tona në lidhje me shqisat tona të nuhatjes dhe shijes.

“Tashmë e dimë se shqisat tona kanë një ndikim te njeri-tjetri, por është për t’u habitur që regjistrimi ynë i ëmbëlsisë dhe të hidhurës ndikohet aq lehtë.””Më shumë hulumtime në këtë fushë mund të kenë rëndësi për mënyrën se si ne rregullojmë mënyrën se si ne përdorim sheqerin dhe ëmbëltuesit si aditivë të ushqimit.

Njohuritë e përmirësuara potencialisht mund të përdoren për të ulur sheqerin dhe kaloritë në ushqimin tonë, gjë që do të ishte e dobishme për një kategori njerëzish, përfshirë ata që janë mbipeshë dhe pacientët me diabet ”, shpjegon ai.

 

 

Burimi: Universiteti AarhusReferenca e ditarit: Fjaeldstad, A.W &Fernandes, H.M (2020) Ndjeshmëria kimosensore pas konsumimit të kafesë nuk është statike: Efektet afatshkurtra në ndjeshmërinë gustatorike dhe olfaktive. Foods. doi.org/10.3390/foods9040493.