syte

Sytë: Çfarë duhet të bëni që të keni sy të shëndetshëm?

Çfarë duhet të bëni që të keni sy të shëndetshëm?

 

Acidet yndyrore omega-3

Dieta e shumicës së amerikanëve nuk përmban mjaft acide yndyrore omega-3, burimi kryesor i të cilave është peshku. Qelizat e fotoreceptorëve në retinën tuaj përmbajnë një sasi të madhe të acidit yndyror omega-3. Besohet se acidi docosahexaenoic (DHA), një lloj acidi yndyror omega-3, ndihmon në zhvillimin e qelizave retinale. Mendohet gjithashtu se ka një rol në zvogëlimin e inflamacionit dhe ndihmon qelizat e retinës dhe kornesë që të shërohen dhe rigjenerohen pas dëmtimit për shkak të ekspozimit të dritës dhe plakjes.

sy

Një numër studimesh tregojnë se njerëzit që konsumojnë më shumë acide yndyrore omega-3, DHA, dhe acid eikosapentaenoik (EPA), kanë më pak të ngjarë të kenë AMD. Nivele të ulëta të acideve yndyrore omega-3 shoqërohen me sindromën e syrit të thatë dhe retinopatinë, një sëmundje që shkakton dëme progresive në retinë. SourceTrusted Source gjithashtu ka treguar që foshnjat, formula e të cilave përmban DHA zhvillojnë vizion më të mirë sesa foshnjat që nuk u jepen DHA.

 

Vitamina C

Disa studime të mëdha tregojnë se vitamina C zvogëlon rrezikun e marrjes së disa llojeve të kataraktave. Dy nga këto studime zbuluan gjithashtu se një kombinim i vitaminave C dhe E ul rrezikun për kataraktet dhe ngadalësojnë përparimin e kataraktave.

Burimi: healthline