8 pikat e sistemit imunitar

Sistemi juaj imunitar është linja juaj kryesore e mbrojtjes kundër sëmundjeve. “Mbajtja e një sistemi imunitar të shëndetshëm kërkon që të kujdeseni mirë për trupin tuaj,” – shprehen ekspertët.

Si funksionon sistemi imunitar, saktësisht?

Sistemi juaj imunitar në të vërtetë është i përbërë nga “shtresa të shumta mbrojtjeje”. Kjo përfshin pengesa fizike si lëkura juaj, struktura të imëta, si flokët dhe qelizat e specializuara që njohin dhe sulmojnë substanca të huaja si viruset dhe bakteret.

Disa nga këto qeliza imune janë jospecifike dhe shkatërrojnë gjithçka që duket e huaj. Qelizat e tjera prodhojnë antitrupa që njohin dhe shënjestrojnë shënuesit e proteinave (të quajtura antigjene) në sipërfaqen e mikrobeve.

Sistemi juaj imunitar gjithashtu ka aftësinë të njohë patogjenët me të cilët keni rënë në kontakt më parë dhe të jepni një përgjigje të shpejtë. “Kjo është arsyeja pse ne zakonisht nuk sëmuremi pasi jemi ekspozuar ndaj një mikrobi që kemi hasur tashmë dhe luftuar në të kaluarën.

Si të forconi sistemin tuaj imunitar?

Ka disa qasje të mbështetur nga shkenca që mund të ndërmerrni për të forcuar sistemin tuaj imunitar, shumica e të cilave rekomandohen për shëndet të përgjithshëm:

  1. Mbani kontrollin e marrjes së alkoolit tuaj
  2. Ulni nivelet e stresit
  3. Hani shumë fruta dhe perime
  4. Merrni vitaminën D
  5. Përcaktoni përparësinë e gjumit
  6. Lani duart shpesh
  7. Vazhdoni me një rutinë të rregullt ushtrimesh
  8. Lëreni duhanin