Lidhja e orarit të gjumit me mbipeshën

Të flesh në orar mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut te fëmijëve për mbipeshën ose obezitetin,

 

Të shkosh në shtrat herët dhe të ndjekësh një rutinë të qëndrueshme të gjumit mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të fëmijëve për t’u bërë mbipeshë ose obez, sipas një studimi të ri të botuar në ActaPaediatrica.

 

Në studimin e 1,258 fëmijëve indigjenë Australianë me një moshë mesatare 6 vjeç, fëmijët që vazhdimisht shkuan në shtrat vonë, pësuan një rritje më të madhe në peshë gjatë disa viteve sesa ata që shkonin në shtrat herët.

 

Gjetjet nënvizojnë rëndësinë e shikimit përtej kohëzgjatjes së gjumit dhe nënvizimit të përfitimeve të kohës së hershme të gjumit për fëmijët.

 

Ndërsa ne e dimë se mund të jetë e vështirë të bindim fëmijët që të shkojnë në shtrat në orarin e duhur dhe në momente të qëndrueshme si gjatë ditëve të javës, ashtu edhe gjatë fundjavave, mund të ndihmojë prindërit ose kujdestarët të dinë që krijimi i kohës së qëndrueshme dhe të hershme të gjumit, mund të zvogëlojë rrezikun që fëmija i tyre të jetë mbipeshë. ”

 

 

Burimi:

Wiley

Referenca e ditarit:

Fatima, Y., et al. (2020) Koha e vonë e gjumit dhe indeksi i masës së trupit që fitojnë fëmijët autokton Australian në studimin gjatësor të fëmijëve indigjenë. ActaPaediatrica. doi.org/10.1111/apa.15219.