Sa ditë qëndron COVID-19 në organizëm?

Pacientët me koronavirusin e ri e mbajnë patogjenin në sistemin e tyre të frymëmarrjes për 37 ditë, u gjet në një studim i ri, duke sugjeruar që ato mund të mbeten te infektuar për shumë javë.

Koronavirus mund të jetojë në pacientë për pesë javë pas infektimit.

Në një shenjë tjetër se sa e vështirë mund të jetë pandemia që të përmbahet, mjekët në Kinë zbuluan ARN-në e virusit në mostrat e frymëmarrjes nga të mbijetuarit për një mesatare prej 20 ditësh pasi u infektuan, shkruan në një artikull të botuar në revistën mjekësore Lancet.

Koronavirusi i ri është përhapur në 118 vende dhe ka infektuar më shumë se 182, 584 njerëz që kur u shfaq për herë të parë në Wuhan, Kinë, në fund të vitit të kaluar, duke shmangur përpjekjet drastike nga autoritetet lokale dhe përpjekjet e mëvonshme të kontrollit në kombe të tjera.

Gjetjet kanë “implikime të rëndësishme si për vendimmarrjen për izolimin e pacientëve ashtu edhe për udhëzimet për gjatësinë e trajtimit antiviral,” shkroi Fei Zhou nga Akademia Kineze e Shkencave Mjekësore dhe autorët e tjerë.

Aktualisht, periudha e rekomanduar e izolimit pas ekspozimit është 14 ditë për të shmangur përhapjen e virusit. Por nëse njerëzit mbeten ngjitës shumë kohë pasi simptomat e tyre janë zhdukur, ata pa dashur mund të përhapin patogjenin pasi të kthehen nga karantina.

Për krahasim, vetëm një e treta e pacientëve me SARS ishin bartës të virusit në traktin e tyre të frymëmarrjes pas katër javësh, thanë shkencëtarët kinezë. Ata studiuan të dhënat mjekësore dhe të dhënat laboratorike nga 191 pacientë Covid-19 të trajtuar në Spitalin Jinyintan dhe Spitalin Pulmonar Wuhan, përfshirë 54 që vdiqën nga infeksioni.