Si ndikon gjumi në sistemin tonë imunitar?

 

Koha gjumit është thelbësore, konfirmon Dr. Blank. “Marrja e gjumit të mjaftueshëm ndihmon trupin tonë të shërohet nga stresi i përditshëm, si fizik ashtu edhe mendor” dhe promovon funksionimin më të mirë të sistemit tonë imunitar, “thotë ajo.

 

Kur nuk flini mjaftueshëm, trupi juaj mund të zvogëlojë prodhimin e proteinave mbrojtëse të quajtura citokina, për të cilat përgjigja juaj imunitare ka nevojë për më shumë kur merret një infeksion ose inflamacion ndërsa është nën stres.

 

Por sa orë duhet të flemë? Fondacioni Kombëtar i Gjumit thotë se personat deri në moshën 64 vjeç duhet të bëjnë gjumë midis shtatë dhe nëntë orë në natë, ndërsa personat mbi 65 vjeç duhet të synojnë midis shtatë dhe tetë orë. Pra mundohuni të flini më mirë çdo natë.