Si trupi ynë e kthen ushqimin në energji?

Si trupi ynë e kthen ushqimin në energji?

Të gjitha pjesët e trupit (muskujt, trurin, zemrën dhe mëlçinë) kanë nevojë për energji për të punuar. Kjo energji vjen nga ushqimi që hamë.

Trupat tanë tretin ushqimin që hamë duke e përzier me lëngje (acide dhe enzima) në stomak. Kur stomaku përpunon ushqimin, karbohidratet (sheqernat dhe niseshteja) shndërrohen në një lloj tjetër sheqeri, të quajtur glukozë.

Stomaku dhe zorrët e vogla thithin glukozën dhe më pas e lëshojnë atë në gjak. Më pas glukoza mund të përdoret menjëherë për energji ose të ruhet në trupin tonë, që të përdoret më vonë.

Sidoqoftë, trupat tanë kanë nevojë për insulinë në mënyrë që të përdorim ose ruajmë glukozën për energji. Pa insulinë, glukoza qëndron në gjak, duke mbajtur nivele të larta të sheqerit në gjak.

 

Si trupi prodhon insulinë?

Insulina është një hormon që prodhohet nga qelizat beta në pankreas. Qelizat beta janë shumë të ndjeshme ndaj sasisë së glukozës në gjak. Normalisht qelizat beta kontrollojnë nivelin e glukozës në gjak çdo disa sekonda dhe kuptojnë kur duhet të shpejtojnë ose ngadalësojnë sasinë e insulinës që ata po krijojnë dhe lëshojnë. Kur dikush ha diçka të lartë me karbohidrate, si një copë bukë, niveli i glukozës në gjak rritet dhe qelizat beta nxisin pankreasin për të lëshuar më shumë insulinë në gjak.

Burimi: Meredith Cotton, RN