koronavirusi

Strategji për ta luftuar koronavirusin

Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus tha se ishte akoma e mundur “të ndryshohet trajektorja”.
Ai u bëri thirrje vendeve të adoptojnë strategji të rrepta të testimit dhe gjurmimit të kontakteve.
Në Mbretërinë e Bashkuar, Kryeministri Boris Johnson njoftoi se masat do të zbatohen, pasi numri i njerëzve që kanë vdekur në Mbretërinë e Bashkuar u rrit menjëherë.
Cila është situata në të gjithë botën?
Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) ka paralajmëruar se pandemia e sëmundjes koronavirus është “e përshpejtuar”, me më shumë se 300,000 raste konfirmuar tani.
U deshën 67 ditë nga raportimi i parë i Covid-19 për të arritur në 100,000 raste, 11 ditë për 100,000 të dytin, dhe vetëm katër ditë për 100,000 të tretë.
Sigurisht, të qëndrosh larg miqve dhe familjes nuk është e lehtë, veçanërisht gjatë një pandemie globale. Mund të ketë disa pasoja të paqëllimta që vijnë nga shmangia e njerëzve. Në planin afatgjatë, qëndrimi i izoluar nga grupet shoqërore është i lidhur me sëmundjet e zemrës, depresionin dhe alzhaimerin.
Por distancimi shoqëror nuk do të thotë domosdoshmërisht të ndalosh të gjitha kontaktet. Për dallim nga viti 1918, sot ka shumë mënyra që njerëzit të qëndrojnë në kontakt me të dashurit. Teknologjia na ka sjellë media sociale, aplikacione për mesazhe dhe thirrje në internet.