Dëmtimet misterioze që i shkakton zemrës COVID-19

Dëmtimet misterioze që i shkakton zemrës COVID-19

Ndërsa fokusi i pandemisë COVID-19 ka qenë në problemet e frymëmarrjes dhe sigurimin e aparateve të oksigjenit, mjekët po kapen me një mister të ri mjekësor.

Përveç dëmtimit të mushkërive, shumë pacientë me COVID-19 po zhvillojnë gjithashtu probleme të zemrës dhe po vdesin nga ataku kardiak.

Ndërsa më shumë të dhëna vijnë nga Kina dhe Italia, si dhe nga shteti i Uashingtonit dhe New Yorkut, ku shumë ekspertë të zemrës po shprehen se virusi COVID-19 mund të infektojë muskulin e zemrës. Një studim fillestar zbuloi dëme kardiake nga 1 në 5 pacientë, duke çuar në mosfunksionim të zemrës dhe vdekje në mesin e atyre që nuk tregojnë shenja të shqetësimit të frymëmarrjes. Kjo mund të ndryshojë mënyrën se si mjekët dhe spitalet duhet të mendojnë për pacientët, veçanërisht në fazat e hershme të sëmundjes.

Është jashtëzakonisht e rëndësishme t’i përgjigjemi pyetjes: A preket zemra e nga virusi dhe a mund të bëjmë diçka në lidhje me këtë?”

Përcaktimi se si virusi ndikon në zemër është i vështirë, pjesërisht, sepse vetë sëmundja e rëndë mund të ndikojë në shëndetin e zemrës.

Mjekët e kanë ditur prej kohësh se çdo ngjarje e rëndë mjekësore, madje edhe diçka e drejtpërdrejtë si operacioni, mund të krijojë stres të mjaftueshëm për të dëmtuar zemrën. Për më tepër, një gjendje si pneumonia mund të shkaktojë inflamacion të përhapur në trup. Kjo, nga ana tjetër, mund të krijojë pllakë në arterie, duke shkaktuar sulme në zemër. Inflamacioni gjithashtu mund të shkaktojë një gjendje të njohur si miokarditi, i cili mund të çojë në dobësimin e muskujve të zemrës.

Dëmi i vërejtur te pacientët me COVID-19 mund të jetë nga virusi që infekton drejtpërdrejt muskulaturën e zemrës. Hulumtimi fillestar tregon që koronavirusi i bashkëngjitet receptorëve të caktuar në mushkëri, dhe të njëjtët receptorë gjenden në muskujt e zemrës gjithashtu.

Renditja se si virusi ndikon në zemër duhet të ndihmojë mjekët të përcaktojnë se cilat terapi duhet të ndiqen për të mbajtur gjallë pacientët.

Mjekët nga spitale të ndryshme të botës raportojnë se pasi pacientët me COVID-19 shërohen, ata mund të kenë efekte afatgjata nga një dëmtim i tillë në zemër. Por, ata thonë se, trajtimet ekzistojnë për forma të ndryshme të dëmtimit të zemrës që duhet të jenë efektive pasi të keni pastruar infeksionin viral.

Sidoqoftë, kjo mund të kërkojë një valë tjetër të kërkesave të përhapura të kujdesit shëndetësor, pasi pandemia të jetë qetësuar.

Pacientët që kishin sëmundje të zemrës para infektimit me koronavirus kishin më shumë të ngjarë të shfaqnin dëmtim të zemrës më pas. Por disa pacientë pa sëmundje të mëparshme të zemrës gjithashtu treguan shenja të dëmtimit kardiak.

Këto paqartësi nënvizojnë nevojën për një monitorim më të afërt të shënuesve kardiakë në pacientët me COVID-19, shprehen ekspertët. Nëse mjekët në Nju Jork dhe Uashington apo në pika të tjera të nxehta mund të fillojnë të hulumtojnë se si virusi po ndikon në zemër, ata mund të jenë në gjendje të japin një rezultat për rreziku ose udhëzime të tjera për të ndihmuar pacientët me COVID-19.