DITA BOTËRORE E MELANOMËS – Kush është më i rrezikuar?

DITA BOTËRORE E MELANOMËS
Qëllimi i Ditёs Botёrore tё Melanomës është rritja e ndërgjegjësimit ndaj kancerit tё lёkurёs.
Melanoma është një nga llojet më të rrezikshme të kancerit të lëkurës. Ajo zhvillohet në qelizat ku prodhohet melanina, pigmenti që përcakton ngjyrën e lëkurës sonë.
Njohja e simptomave të para të këtij lloj kanceri mundëson zbulimin dhe trajtimin e tij, përpara se sëmundja të përhapet. Melanoma mund të trajtohet suksesshëm nëse zbulohet në kohë.
Shkaku i melanomës nuk është i qartë, por ekspozimi ndaj rrezeve ultravjollcë (UV) të diellit apo solarëve rrit shumërrezikun e zhvillimit të këtij lloj kanceri.
Melanoma mund të zhvillohet në të gjithë trupin, por më shpesh ajo zhvillohet në zonat që kanë një përqindje të lartë ekspoziminë diell, si shpina, këmbët, krahët dhe fytyra.

Kush është më i rrezikuar?

Personat më të rrezikuar janë ata që kanë:

–Lëkurë të bardhë

Të kesh më pak pigment melanine në lëkurë do të thotë të keshmë pak mbrojtje ndaj rrezeve UV. Nëse keni flokë biondë apo të kuq, quka apo digjeni shpejt nën rrezet e diellit, ju keni më tepër mundësi të zhvilloni melanoma.

–Djegie nga dielli

Një apo më shumë episode të djegies së lëkurës nga rrezet e diellit në fëmijërinë tuaj mund të rrisin rrezikun e melanomës nëmoshën adulte.

–Ekspozim të tepruar ndaj rrezeve ultravjollcë të diellit, i cili rritrrezikun e zhvillimit të kancerit të lëkurës.

–Nishane të shumta apo nishane të pazakonta në pjesë tëndryshme të trupit

Të paturit më shumë se 50 nishane të zakonshme në trup tregonnjë rrezik të lartë për të zhvilluar melanomë. Gjithashtu, edheekzistenca e nishaneve të pazakonta tregon për një tendencë ndajmundësisë së zhvillimeve malinje në lëkurë.

–Histori familjare të melanomës

Nëse një i afërm, prind, fëmijë apo vëlla ka patur melanomë, individi ka një mundësi më të madhe për ta zhvilluar atë.

–Sistem imunitar të dobësuar

Në këtë kategori futen të gjithë pacientët me HIV/AIDS dhe ataqë i janë nënshtruar një transplanti.

Burimi: ISHP