A mund të shkaktojë atak kardiak infektimi me COVID-19? Njihni Shenjat!

A mund të shkaktojë atak kardiak infektimi me COVID-19? Njihni Shenjat!

 

Një shprehje e re dhe e frikshme e infeksionit COVID-19 është shfaqur. Mjekë të shumtë në të gjithë botën po raportojnë një rrezik të rritur ndoshta për mpiksjen e gjakut në pacientët me COVID-19.

 

Mpiksja e gjakut (ato që mjekët e quajnë trombozë) janë veçanërisht shqetësuese për shkak të pasojave të mundshme. Mpiksja e gjakut në venat mund të udhëtojë në mushkëri (e cila quhet emboli pulmonare), një problem potencialisht kërcënues për jetën. Mpiksjet e gjakut në sistemin arterial janë edhe më alarmante sepse këto mund të çojnë në sulme në zemër, goditje në tru dhe amputime.

 

COVID-19 duket se rrit mpiksjen e gjakut si në arterie ashtu edhe në vena. Edhe pse të gjitha studimet janë të vogla dhe vëzhguese në këtë pikë, një studim nga Holanda tregoi se 31% e subjekteve me COVID-19 në ICU zhvilluan mpiksje gjaku, pavarësisht masave të zakonshme për të parandaluar koagulimin. Një tjetër studim i vogël nga Kina tregoi se 25% e pacientëve me COVID-19 zhvilluan mpiksje gjaku në vena.

 

Mjekët janë veçanërisht të shqetësuar nga kjo çështje e mundshme e koagulimit të gjakut për disa arsye. Njëra është se trajtimet e zakonshme (siç janë medikamentet për hollimin e gjakut) nuk po funksionojnë për disa pacientë. Një arsye tjetër është raporti i personave të ri në moshë dhe që rezultuan pozitivë me COVID-19, po përjetojnë goditje të mëdha që zakonisht shihen në një popullatë shumë të moshuar.