Fakte rreth kancerit të lëkurës

Fakte rreth kancerit të lëkurës

  • Shkaktari parësor i kancerit të lëkurës është ekspozimindaj rrezeve ultravjollcë në diell.
  • Ekspozimi i paktë ndaj rrezeve ultravjollcë është idobishëm për njerëzit dhe luan një rol të domosdoshëm nëprodhimin e vitaminës D.
  • ​Çdo vit diagnostikohen rreth 130000 melanoma malinje në gjithë rruzullin.
  • Ekspozimi i shpeshtë dhe djegiet e shpeshta të lëkurës ngadielli në fëmijëri mund të shkaktojnë dëmtime të pakthyeshme, të cilat më pas mund të bëhen shkak për shfaqjen e kancerit tëlëkurës.
  • Njerëzit me lëkurë të errët kanë mundësi më të pakta përshfaqjen e kancerit të lëkurës, por ata përsëri preken nga dëmtimet e shkaktuara nga ekspozimi në diell, kryesisht te sytëdhe sistemi imunitar.

Burimi: ISHP